Energetika

Dėl „Gazprom“ veiksmų

Kada bus baigtas tyrimas?

 

FAKTAI.

Europos Komisija vykdo formalias tyrimo procedūras bendrovės „Gazprom“ atžvilgiu siekdama nustatyti, ar šios bendrovės veiksmai, galimai pasinaudojant dominuojančia padėtimi, nepažeidžia Europos Sąjungos konkurencijos taisyklių ir sutarties nuostatų.

Tyrimas stringa. Z. Balčytis ne kartą kreipiasi į Europos Komisiją siekdamas paspartinti tyrimą.

BALČYČIO POZICIJA:

Prieš dvejus metus bebaigianti savo veiklą Europos Komisija parodė savo bejėgiškumą žaidimuose su „Gazprom“. Rugsėjo pabaigoje už konkurenciją atsakingas EK narys J. Almunia pranešė rengiantis pareiškimą dėl ES taisyklių pažeidimų, kuriais įtariamas „Gazprom“. Tiesa, ar šis dokumentas bus išsiųstas „Gazprom“, nepranešama.

Dar anksčiau pranešta, kad EK dėl krizės Ukrainoje nutraukė Rusijos naftos koncerno „Gazprom“ antimonopolinį tyrimą, nors ir pažymima, kad tai nereiškia, jog byla baigta.

Per dvejus metus EK nesugebėjo baigti tyrimo dėl įtarimų, kad „Gazprom“ taikė neteisingas, per dideles dujų kainas Rytų ir Vidurio Europos šalims, tarp jų ir Lietuvai. Tyrimą, kuris turi įvertinti Rusijos dujų milžinės veiksmus Baltijos šalyse, Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje ir Bulgarijoje, jau šiandien galima vadinti politiniu trileriu.

Prasidėjęs skandalingomis kratomis „Gazprom“ įmonių būstinėse Europos Sąjungoje, tyrimas pasibaigė viešais EK atstovų, atsakingų už konkurenciją, pareiškimais, kad, paskelbus pretenzijas Rusijos milžinei krizės Ukrainoje sąlygomis, tai galėtų būti neteisingai suprasta kaip agresija prieš Rusiją.

Lietuva kol kas nėra paskelbusi jokio oficialaus pareiškimo dėl EK veiksmų, nors tokius veiksmus galima vertinti kaip pagalbą „Gazprom“ išvengti gresiančios 14,3 milijardo dolerių baudos.

Darbą baigiančios EK veiksmus būtina įvertinti, nes jau lapkritį pradės darbą naujos sudėties EK. Tik nuo jos sprendimų priklausys, ar ir toliau bus tęsiamas trileris.

KOMISIJOS ATSAKYMAS.

Darbą baigianti Europos Komisija atsako, kad „numatyti, kada tyrimas bus užbaigtas, neįmanoma“.

REZULTATAS.

2015 metų balandį naujoji Europos Komisija praneša baigusi 3 metus trukusį tyrimą dėl Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ galimo piktnaudžiavimo monopoline padėtimi kai kuriose Vidurio ir Rytų Europos šalyse. Europos Komisija pareiškė, kad koncernas galėjo nustatyti nesąžiningas dujų kainas bei piktnaudžiauti padėtimi.

„Pažeisdamas sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 102 straipsnį, „Gazprom“ piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi. Toks „Gazprom“ elgesys (jei bus patvirtinta, kad taip ir buvo) kliudo parduoti dujas iš vienos valstybės narės į kitą bendrojoje rinkoje ir dėl jo mažėja dujų rinkų likvidumas ir efektyvumas. Taip atsiranda dirbtinės kliūtys valstybių narių tarpusavio prekybai ir išauga dujų kainos“, - rašoma EK pranešime spaudai.

Komisijos narė Margrethe Vestager teigė, kad piktnaudžiaudamas dominuojančia padėtimi ES dujų rinkose „Gazprom“ pažeidžia ES antimonopolines taisykles.

2016-IEJI. Z. Balčytis vėl kreipiasi į Europos Komisiją: „Kaip teigiate savo 2015 m. gruodžio 2 d. atsakyme į mano rašytinį klausimą dėl tyrimo prieš „Gazprom“ eigos, Komisija šį tyrimą laiko prioritetiniu, tačiau nėra nustatyto termino, iki kurio šis tyrimas turi būti baigtas. Norėčiau sužinoti, kokiame etape šiuo metu yra tyrimas ir ar yra priimtas Komisijos sprendimas dėl šios bylos?“

Komisijos atsakymo nėra iki šiol.

 

Europos Parlamento nario Zigmanto Balčyčio metinė veiklos ataskaita (2015 - 2016)

Kontaktai

Ž. Liauksmino g. 3,
01101 Vilnius
+370 (616) 19 483
info@balcytis.lt

Europos parlamentas