Energetika

Dėl „Nord Stream II“

Naujasis dujotiekis žlugdys ES energetikos politiką

 

FAKTAI. 2015-2016 m. 

2015 m. liepą Rusijos įmonė „Gazprom“ pasiekė susitarimą su ES energetikos kompanijomis E.ON, „Shell“, OMV ir „BASF/Wintershall“, pagal kurį Rusija iki 2019 m. 55 mlrd. kub. m padidins tiekimo dujotiekiu „Nord Stream II“, kuris eina Baltijos jūros dugnu ir jungia Rusiją ir Vokietiją, apimtis.

2015 m. rugsėjį Z. Balčytis kreipiasi į Europos Komisiją dėl tiekimo per dujotiekį „Nord Stream II“ apimčių didinimo. Kaip Komisija vertina šį ES valstybių narių energetikos kompanijų susitarimą bendrosios ES energetikos politikos kontekste ir šio susitarimo įtaką ES energetiniam saugumui? Kokių veiksmų Komisija ketina imtis šiuo klausimu?

Komisija atsako, kad bet koks dujotiekis ES teritorijoje turi būti statomas ir eksploatuojamas visapusiškai laikantis galiojančių ES teisės aktų, įskaitant trečiąjį energetikos dokumentų rinkinį, viešųjų pirkimų ir konkurencijos taisykles. Komisija, bendradarbiaudama su atitinkamomis nacionalinėmis reguliavimo institucijomis, užtikrins, kad šių taisyklių būtų laikomasi.

2016-IEJI. Plenarinėje sesijoje Europos Parlamentas pareiškia, kadNord Stream 2" dujotiekio projektas prieštarauja Europos energetikos sąjungai, kenkia ES šalių solidarumui ir yra vedamas veikiau geopolitinių nei ekonominių motyvų. Pažymima, kad „Nord Stream" dujotiekio pajėgumų didinimas ne tik neprisidės prie dujų tiekimo į ES įvairinimo, bet atvirkščiai – padidins priklausomybę nuo vienintelio tiekėjo.

ES energetikos komisaras Miguel Arias Cañete pažymi, kad „Nord Stream 2" turės atitikti ES teisę, o visi panašūs projektai negalės prieštarauti energetikos sąjungai.

BALČYČIO POZICIJA:

Atsižvelgiant į ES energetikos politikos tikslą kuo labiau sumažinti ES energetinę priklausomybę nuo monopolistinio išorės tiekėjo bei įvairinti tiekimo šaltinius, toks ES kompanijų susitarimas su „Gazprom“ akivaizdžiai prieštarauja ES vystomai energetikos politikai. Taip pat šiuo susitarimu apeinamos Centrinės ir Rytų Europos valstybės narės, kurios neturi reikiamos infrastruktūros, kad būtų užtikrintas reversinis dujų tiekimas. Be to, šiuo susitarimu praktiškai siekiama uždaryti dujų tranzitą per Ukrainą ir Europą ir tai turės skaudžių ekonominių pasekmių Ukrainai.

Daugiau:

ES ant savo kaklo neria dar vieną plieninę „Gazprom“ kilpą

http://balcytis.lt/es-ant-savo-kaklo-neriasi-dar-viena-plienine-gazprom-kilpa/

 

Europos Parlamento nario Zigmanto Balčyčio metinė veiklos ataskaita (2015 - 2016)

Kontaktai

Ž. Liauksmino g. 3,
01101 Vilnius
+370 (616) 19 483
info@balcytis.lt

Europos parlamentas