Socialiniai klausimai

Europos Komisijos rekomendacijos Lietuvai

Briuselio „receptai“ ir kiti šaltiniai skurdui mažinti

FAKTAS. 2015 M. GEGUŽĖ.

Europos Komisija pateikė rekomendacijas Lietuvai. Jau ne pirmus metus siūloma mažinti darbo jėgos apmokestinimą. Šį kartą Lietuva jau galės atsakyti, kad rengiasi mažinti darbo mokesčius – tai numatyta rengiamame socialiniame modelyje.

Didelių ginčų dėl darbo mokesčių mažinimo Lietuvoje neturėtų kilti. Vis dėlto Europos Komisijos rekomendacija apima kur kas platesnę sritį: rekomenduojama „sumažinti didelį mokesčių pleištą mažas pajamas gaunantiems asmenims, perkeliant mokesčių naštą kitiems šaltiniams, kurių apmokestinimas mažiau kenkia ekonomikos augimui“. Tie „kiti šaltiniai“ neįvardijami, tačiau akivaizdu (remiantis 2014 metų EK rekomendacijomis), kad siūloma plėsti mokesčių bazę, pirmiausia turto (nekilnojamojo turto) ir aplinkos (automobilių) mokesčius.

Z. BALČYČIO POZICIJA:

Brangaus nekilnojamojo turto mokesčio bazė Lietuvoje vis plečiama be didelio pasipriešinimo, tačiau automobilių mokestis visuomenėje sukeltų dideles aistras. Ekspertų vertinimai, kad naują automobilių mokestį kompensuotų sumažėję darbo mokesčiai, tikrai nepaguostų nei pensininkų, nei besimokančio jaunimo, nei bedarbių.

Ar daug Lietuvos pensininkų važinėja naujais automobiliais? Labai nedaug. O ir EK rekomendacijose vos ne kasmet užsimenama, kad trečdalis gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos. Automobilių mokestis labiausiai gultų ne ant dideles, o ant mažas pajamas turinčių žmonių pečių.

Siūlymų įvairiausių, tačiau neįvardijamas dar vienas „kitas šaltinis“ – progresiniai mokesčiai nuo visų pajamų. Kalba ir diskusijos turi suktis ne apie atlyginimų, o apie dešimtis ir šimtus tūkstančių  papildomų pajamų apmokestinimą, kuriuos asmuo gauna per metus (turto, akcijų pardavimas ir t.t.). Ir apmokestinti papildomu padidintu tarifu per metus gautas pajamas tik nuo tam tikros ribos, pavyzdžiui, nuo 30 tūkstančių eurų.

Progresinis visų pajamų apmokestinimas yra beveik visose ES valstybėse. Ir tai sprendžia pačios valstybės. Ir sprendžia be Briuselio „receptų“.

Europos Parlamento nario Zigmanto Balčyčio metinė veiklos ataskaita (2015 - 2016)

Kontaktai

Ž. Liauksmino g. 3,
01101 Vilnius
+370 (616) 19 483
info@balcytis.lt

Europos parlamentas