Strateginiai sprendimai. Pozicija

Apie „Brexit“ ir drąsius politikos kiškius

Didžiosios Britanijos premjeras D. Cameronas darosi vis labiau panašus į drąsų didžiosios politikos kiškį. Ir ne jis vienintelis.

2015 metais, prieš parlamento rinkimus, norėdamas bet kokia kaina išlikti valdžioje, D. Cameronas pažadėjo britams surengti referendumą dėl tolesnė šalies narystės ES. Drąsi retorika? Taip. Neatsargu? Taip. Ar D. Cameronui kas nors suteikė teisę rizikuoti savo valstybės likimu vardan vidinių politinių žaidimų? Ne. Bet ko tik nepažadėsi vardan pergalės rinkimuose, kai svarbu politinė karjera, o ne valstybės ateitis.

Cameronui ir konservatoriams laimėjus rinkimus, teko laikytis pažado. Drąsa po truptį mažėjo, D. Cameronas lyg ir agitavo už Didžiosios Britanijos narystę ES, nors nevengė dviprasmiškų pasisakymų („Nemyliu Briuselio, myliu Jungtinę Karalystę“).

Ir visa artėjančio referendumo kampanija buvo persmelkta netikros informacijos, išsigalvojimų, atviro melo ir net britų parlamentarės Jo Cox nužudymu. Europos Parlamente, posėdžio metu, buvo pasakyta: „Britų politikai tautą apmovė grasindami Briuselio ir kitomis nebūtomis problemomis, iš kurių baisiausia migracija ir nevaldomi imigrantų srautai“.

http://lsdp.lt/lt/nuomones/id/1121/z._balcytis._apie_brexit_ir_drasius_politikos_kiskius

Europos Parlamento nario Zigmanto Balčyčio metinė veiklos ataskaita (2015 - 2016)

Kontaktai

Ž. Liauksmino g. 3,
01101 Vilnius
+370 (616) 19 483
info@balcytis.lt

Europos parlamentas