Strateginiai sprendimai. Pozicija

Lobizmo kryptis – iš šešėlio į Skaidrumo registrą

Dar prieš dešimtmetį Europos Sąjungos institucijose buvo galima išgirsti: „Lobizmas Briuselyje vyksta neskaidriai – niekas nežino, kas užsiima juo, kieno vardu ir kokiu klausimu“. Ir tai buvo akivaizdi tiesa.

Plačiai paplitęs ir nekontroliuojamas lobizmas ES institucijose susilaukė didelės kritikos dėl atskaitomybės ir skaidrumo stokos, buvo imtasi konkrečių priemonių.

Ir šiandien situacija jau pasikeitusi: lobistų rojumi vadinamame Briuselyje lobizmas tapo skaidresnis. Kaip pavyko tai pasiekti? Kokia tvarka šiandien Briuselyje?

Klausimai aktualūs Lietuvai, kurioje lobizmas vis dar dažnai prasideda ir baigiasi „po kilimu“. Informacija apie oficialų lobizmą viešinama prastai ir pavėluotai, o Seimas, siekiantis Lobistinės veiklos įstatymą keisti skaidrumo link, susiduria su pakankamai dideliu pasipriešinimu. Tai, kas Briuselyje jau tapo norma, pavyzdžiui, ne tik fizinių asmenų, bet ir verslo, darbdavių asociacijų, privačių kompanijų registravimasis lobistų registre, Lietuvoje sutinkama su didžiuliu nenoru skaidrinti savo interesus.

http://balcytis.lt/lobizmo-kryptis-is-seselio-i-skaidrumo-registra/

Europos Parlamento nario Zigmanto Balčyčio metinė veiklos ataskaita (2015 - 2016)

Kontaktai

Ž. Liauksmino g. 3,
01101 Vilnius
+370 (616) 19 483
info@balcytis.lt

Europos parlamentas