Vartotojų teisės

Dėl naujų maisto produktų reglamento

Parlamentas vėl kibo į naujoviško maisto reglamentą

FAKTAI. 2014 m. spalis.

Po kelerių metų pertraukos, Europos Parlamente vėl kaito diskusijos dėl naujų maisto produktų reglamento – aptariami Europos Komisijos pasiūlyti taisyklių pakeitimai.

Naujoviškais maisto produktais laikomi maisto produktai, kurie iki 1997 m. gegužės 15 d. (iki įsigaliojant dabartiniam reglamentui) nebuvo plačiai naudojami žmonių maistui ES šalyse, taip pat pagaminti iš augalų ar gyvūnų, išaugintų ar išveistų taikant netradicinius, iki minėtos datos komerciškai nenaudotus, auginimo ar veisimo būdus. Naujoviškais laikomi ir tie maisto produktai, kurie pagaminti pagal naują, iki minėtos datos netaikytą gamybos procesą (pavyzdžiui, nanotechnologijas), lėmusį didžiulius maisto produkto sudėties ar struktūros pokyčius.

Nanotechnologijos naudojamos tiesiogiai maistui gaminti ir apdirbti. Akivaizdžiausias pavyzdys – ant daržovių ir vaisių purškiamas vaškinis sluoksnis, kuris išlaiko drėgmę, prekinę išvaizdą, didina galiojimo laikotarpį. Arba maisto priedai, pavyzdžiui, salotu užpilai, dietiniai gėrimai, sausi pyragų mišiniai ir kiti gaminiai, kuriems būdingas itin ilgas galiojimo laikotarpis.

Šiuo metu mažai žinoma apie maisto produktų, kuriuose yra nanodalelių ir kurie pagaminti naudojant nanotechnologijas, poveikį sveikatai, siūloma pristabdyti tokių maisto produktų registravimą.

Prieš kelerius metus ES institucijoms nepavyko susitarti dėl taisyklių atnaujinimo, daug diskusijų tuomet sukėlė maisto produktų gamyba iš klonuotų gyvūnų arba jų palikuonių.

Z. BALČYČIO POZICIJA:

Šįkart siūlomas reglamentas neapima maisto produktų, pagamintų iš klonuotų gyvūnų arba jų palikuonių. Europos Komisija yra parengusi kitą projektą, kuriuo siūloma drausti prekybą iš gyvūnų klonų pagamintais maisto produktais.

Naujoviškų maisto produktų taisyklės, kurių projekte numatyta paprastesnė leidimų suteikimo procedūra, inovacijų apsauga, įsigalios ne anksčiau kaip 2016 metais.

Visiems naujoviškiems maisto produktams, tiekiamiems į ES rinką, nuo 1997 metų gruodžio privaloma gauti ES Maisto saugos tarnybos leidimą.

Europos Parlamento nario Zigmanto Balčyčio metinė veiklos ataskaita (2015 - 2016)

Kontaktai

Ž. Liauksmino g. 3,
01101 Vilnius
+370 (616) 19 483
info@balcytis.lt

Europos parlamentas